Зад всеки успех в кариерата стои ...подходящата семейна половинка. Може би

...
Зад всеки успех в кариерата стои ...подходящата семейна половинка. Може би
Коментари Харесай

Как половинката влияе на успеха в кариерата

Зад всеки триумф в кариерата стои...подходящата фамилна половинка. Може би е време по този начин да се перифразира известната поговорка откакто учени от Университета „ Вашингтон ” в Сент Луис потвърдиха, че личностните характерности на фамилния сътрудник въздействат на кариерните триумфи. Статията с научните заключения следва да бъде оповестена в Psychological Science, а наличието й е показано в резюме в уеб страницата на университета.

Самото проучване е траяло пет години, през които е следен опита на 5000 души, живеещи в брак. Възрастовата група на участниците била оптимално необятна - от 19 до 89 лет. При75% от следените и двамата съпрузи работели.

Участницити в опита минали няколко психически теста, а научният екип анализирал получените данни и оценил общите личностни характерности, влизащи в т.нар. Голяма петорка: словоохотливост и неприкритост, почтеност, доброжелателност, невротизъм, подготвеност за съдействие.

За да открият по какъв начин чертите от характера на единия в двойката въздействат на професионалните индикатори на другия, откривателите постоянно следили изявите и триумфите в работата като задавали въпроси за удовлетвореността от реализацията, разглеждали опциите за увеличение на трудовите хонорари и вероятностите за кариерен растеж.

Така бил открита следната взаимозависимост:

- Тези, които демонстрират по-високи професионални триумфи, по предписание съжителстват с сътрудник, при който се откроява с най-високи индикатори качеството добросъвестност – без значение от пола и от обстоятелството, дали двамата работят ила са работили дружно.

Как тъкмо това качество на единия оказва помощ за кариерен растеж на другия?  Изследователите потърсили отговор и на този въпрос и извели няколко тези:

- Работещият може да разчита на добросъвестната си половинкаи за ежедневни битови задължения като заплащане на сметки, развъждане и възпитаване на деца, извършване на покупки и така нататък

- В хода на взаимното съжителстване се стреми да отговори на добросъвестното държание на своя житейски сателит с усърдие и надеждност.

- Съпрузите с това качество постоянно се стараят да запазят салдото сред работа и персонален живот. Което в последна сметка значи по-малко стрес и на работа, и у дома. И повече сила за реализация.

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР